Koli – Suomen lumoavin kansallismaisema

Kolin kansallispuisto

Itä-Suomessa sijaitseva Kolin kansallispuisto on suomalainen kansallismaisema, joka on monelle vielä tuntematon. Kotimaan matkailun suosion kasvaessa kiinnostus Kolin alueen matkailusta on kuitenkin lisääntynyt.

Koli laittaa matkakohteena kampoihin kaikille Suomen upeimmille luontokohteille, jopa Lapille. Ensimmäisellä artikkelissani annan muutaman täsmävinkin Kolin matkaa harkitseville Pallon Tallaajille 🙂

Tärkeimmätä nähtävyydet

Kolin ehdottomasti suosituimmat nähtävyydet ovat sen korkeat vaarat: Ukko-Koli, Akka-Koli ja Paha-Koli. Keskellä kansallispuistoa sijaitsevien vaarojen huipulta on suorastaan hulppeat maisemat Pielisen järvelle. Sanonta kuuluu, että Ukko-Kolin maisemien huikeuden ymmärtää vasta, kun on itse seisonut sen laella. Olen samaa mieltä!

Kolin monipuolisen geologian ansiosta alueelta löytyy myös upeita luonnonnähtävyyksiä, kuten Pirunkirkon rakoluola, Tarhapuron vesiputous, Mäkrän kivi, ja Uhrihalkeama.

Muita maininnan arvoisia nähtävyyksiä ovat Paaterin kirkko, Kolin satama ja Räsävaaran näköalatorni. Paikan päällä matkaoppaana kannattaa käyttää paikallista luontokeskusta.

Majoittuminen

Kolilla on vain yksi hotelli, Sokos Hotelli Koli. Kyseessä on upea elämyshotelli kansallispuiston parhaalla paikalla. Hotellilla on neljän tähden luokitus ja maankuulu maisemakylpylä Kolin Relax Spa.

Mikäli hotelli ei miellytä (tai se on täyteen bookattu), kannattaa ehdottomasti tsekata Kolin mökit. Mökkeily sopii luontomatkailuun aina erinomaisesti. Useimmat alueen lomamökit sijaitsevat Loma-Kolilla, noin 10min ajomatkan päässä Ukko-Kolilta.

Harrastusmahdollisuudet

Kolin luonto tarjoaa mukavat puitteet monelaiseen ulkona liikkuumiseen. Lukemattomat luontopolut kutsuvat luokseen kävelyille ja pitemmillekin vaelluksille. Kirjoitan myöhemmin tarkemmin Kolin harrastusmahdollisuuksista, mutta tässä maistiaisena hieman listaa: melonta, lumikenkäily, maastopyöräily, kalastus, moottorikelkkailu, luolaseikkailut, vaeltaminen, laskettelu ja petoeläinten tarkkailu.

Urheilun ystävien kannattaa korvamerkitä myös eräät parhaista Kolin tapahtumista, kuten Vaarojen Maraton, Ahmanhiihto ja Vaarojen MTB.

Until next time

Seuraavassa tekstissä voisin syventyä tarkemmin Kolin harrastusmahdollisuuksiin tai tapahtumiin. Kumpi sinua kiinnostaisi enemmän? Kommentoi alle.

Ps. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan Kolin parasta ravintolaa, Pub Ryynästä. Maankuulu menu ja oluet löytyvät täältä. Tässä ravintolassa saa rahoilleen vastinetta!

 

Yksi vastaus artikkeliin ”Koli – Suomen lumoavin kansallismaisema

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *